Small fragments of a life

You are incomparable, you are irresistable...

En spännande dag som började med biblioteksundervisning.
Det är alltid nyttigt att gå igenom det här med hur man använder sökord och hur man begränsar eller utökar sina sökningar. Sedan är det ju inte varje dag man söker efter vetenskapliga artiklar, så det var bra med en repetition i det också, nu känner jag mig någorlunda säker på hur jag ska bete mig.

När jag ändå var nere i HUB passade jag på att skriva ut ett gäng papper och kopiera lite övningar ur en bok. Jag ska dra igång en uppgift vi har i basal kroppskännedom (BK), där vi ska göra 7-8 övningar på minst 20 min ett antal dagar i veckan. Sedan ska vi skriva en rapport och det är vetenskapliga artiklar hit och syften dit. Men man kan börja med att göra övningarna i alla fall. Övningarna handlar om att hitta sitt center, att hitta hållningen och lära sig lägga tyngden på rätt ställe på foten och sådant där. Lite småflummigt är det, men det får man ta.

Appropå BK hade vi det tidigare idag. Fast då handlade det om meditiation. Vi fick sätta oss i en stor ring med ryggarna mot mitten. Så skulle vi fokusera blicken på något och sedan dra tillbaka fokuset lite. Vänster hand skulle vila i höger med handflatorna uppåt, och så skulle tummarnas spetsar vila mot varandra. Sådär skulle vi sitta och fokusera på vår andning. Om det kliade någonstans eller om benen domnade av golvsittningen skulle vi försöka låta bli att klia oss eller ändra ställning. Vi skulle försöka att inte fladdra iväg i tankar, men om vi gjorde det skulle vi helt enkelt fokusera på andingen igen när vi insåg att vi fladdrat bort. Sådär satt vi, först i 5 minuter, sedan i 7 minuter och till sist i 9 minuter. Det var jätteskönt. Men det var jättesvårt. Det är jättesvårt att stänga av tankarna. Jag tror jag ska inkludera 10 minuter meditation i min BK uppgift, så jag får chans att träna på det där.

När vi övat på meditationen fick vi lägga oss på varsin madrass på golvet och så skulle vi göra två avslappningsövningar. Jag somnade i slutet på den första så vad den andra handlade om har jag ingen aning om. Men man kan i alla fall säga att eftermiddagen gick i lugnets tecken.

Nu är det kväller och snart dags att krama kudden igen, men först ska jag diska undan lite.


Dagens låt; Dead by April - Incomparable

Fridens liljor

If I'd fall, would you pick me up?

Schemafri dag. Det är inte så dumt!

Jag böjade med sovmorgon och sedan en riktig mysförmiddag innan jag tog mig upp till cellskapet för ett möte med min gympagrupp. Vi satt och pratade och letade efter musik, så nu har vi gjort en lista på 22 låtar. Nästa punkt på dagordningen är att räkna ut bpm på samtliga låtar för att se i vilka olika delar av vårat pass de kan tänkas fungera. Spännande.

När det var gjort cyklade jag hemåt igen, satte mig vid datorn en stund innan jag drog fram människan fysiologi och läste lite. Framåt kvällen gräddade jag våfflor och käkade med hallonkeso, det var riktigt gott! Efter maten blev det en promenad runt Stångån, och sedan dusch. Och nu ligger jag här på min säng och bara är.

En mycket bra dag alltså.
Nu är det bara att tagga inför morgondagen. Den kommer inledas med bibliotekskunskap och avslutas med basal kroppskännedom (BK), där vi ska lära oss meditera. Spännande.

Nu ska jag snart sova, för jag blev trött av promenaden.


Dagens låt; Hello Saferide - The quiz

Fridens liljor!

'Cause I can't stop it now, it's so amazing how, I know I can't, I could never walk away...

Jag förstår inte riktigt varför, men av någon anledning blir mitt hem här i Linköping mycket dammigare än det blev i K-town. Trots att jag där hade 2 katter. Så nu har jag dammat och styrt upp lite här hemma.

Vi hade en kort dag i skolan idag med bara 2 föreläsningar på 2 lektionstimmar vardera. (2x45 min). Den första handlade om begrepp vi kommer att möta när vi ska börja vår färdighetsträning i ledundersökning och den andra handlade om systemfysiologi. Den om systemfysiologi var lite komplicerad, men jag tror att jag hängde med rätt bra ändå. Jag är bara lite förvirrad över vad njuren har för funktion i respirationssystemet, men det kanske kommer fram så småningom.

I övrigt har det inte hänt så mycket idag, jag var nere i HUB (Hälsouniversitetes bibliotek) och skrev ut ett gäng papper. Jag har suttit med kurshandledning för att få koll på alla uppgifter vi kommer att ha under terminen, och så har jag dammat. Jag har inte hunnit äta ännu, men ska snart steka lite blodpudding tänkte jag. Det är lagom tisdagskvällsmat.

Sedan ska jag sätta mig och leta efter lite musik till seniorgympapasset min grupp ska ha i November. Räkna lite på bpm (beats per minute) och sådär. Om någon har tips på låtar som gamla kan känna igen/tycka om och som har tydlig beat tar jag tacksamt emot det!


Dagens låt; Cartel - Honestly

Fridens liljor!

Nu har jag vinterpimpat min ryggsäck så ja...

mms_img30579 (MMS)

Nu har jag vinterpimpat min ryggsäck så jag kan gasta åt alla som inte har reflexer på sig!!

Har man inget bättre för sig kan man ju sä...

Har man inget bättre för sig kan man ju sätta sig och skriva rent anteckningarna från dagens mest komplicerade föreläsning...

Every moment spent with you is a moment I treasure...

Det var en intressant helg som passerade. Fredagkvällen spenderas tillsammans med Anna, Hanna, Elin och Emma. Vi började med att åka till Hemköp för att handla lite, sedan åkte vi hem till mig för att laga tacos och Hanna som är utbildad konditor styrde upp en äppelpaj. Så drog vi fram mitt vardagsrumsbord/sängbord och satt och käkade och snackade. Slängde ett öga på Idol, och umgicks. Sedan spelade vi rappakalja, det var riktigt skoj, en mycket bra kväll!
Lördagen spenderades på IKEA. Det var skoj, och jag investerade i diverse prylar till mitt hem.
Sedan åkte vi även till Jula och jag köpte en massagebänk och en borrmaskin. För ett tag sedan köpte jag nämligen hyllor till mitt vardagsrum/sovrum, men kom sedan på att jag inte kunde få upp dem för att jag var tvungen att borra och ha mig då. Så de har stått här, helt värdelöst.
En slagborr köptes, den var billig och kommer säkerligen inte hålla så länge, men den dög i alla fall till att få upp hyllorna med. När jag fått upp en hylla kom jag att tänka på att det kanske går el och sådant i väggen, så då var jag tvungen att ringa pappa och fråga om det, men han sade att jag hade märkt om det hade varit el i väggen, så jag fick lita på det. Det blev bra i alla fall, nu får jag bort alla skolböcker och allt skolmaterial från mitt lilla lilla skrivbord.

När jag höll på att skruva med hyllan ringde Anna för att fråga om jag ville hänga med henne, John och Lukas och käka. Så vi gick till en pizzeria i centrum och käkade, det var också trevligt. Sedan hamnade jag, Anna och John hos Anna, vi kikade lite på youtube och hade allmänt trevligt innan John for vidare mot sjukHUsfesten och jag cyklade hem till mig.

Igår när jag vaknade drog jag skägget ur brevlådan och skruvade upp hylla nr 2. Jag är skitnöjd, och det är ordning och reda här. Det tycker jag om.

Sedan pluggade jag mest hela dagen. Anna kom hit framåt kvällen, så kollade vi lite musik och efter det invigde vi min massagebänk och masserade varandras ryggar. Det var ett perfekt slut på dagen, det var inga problem att somna igår kväll!

Idag hade vi seminarium hela förmiddagen, och efter det basgruppsträff.
En helt okej dag. I morgon har vi 2 föreläsningar, och slutar 12. Det känns inte så tokigt heller.

Min massagebänk.


Hylla nr 1.


Hylla nr 2.


Ordning i köket.


Ordning och reda.Dagens låt; Aerosmith - I don't wanna miss a thing

Fridens liljor!

You're the closest to heaven that I'll ever be...

Dagen har varit mycket intressant och lärorik!
Vi har hållit till i rörelselabet på sjukhuset för att göra lite olika tester.
Vi började med att göra ett muskelfunktionstest i en Biodex maskin.

Som ser ut såhär


Vi hade en testperson i gruppen och vi anndra stod brediv och tittade på.
Maskinen gjorde 3 tester på quadriceps (framsida lår) och hamstrings (baksida lår);

Isokinetiskt - Maskinen rörde sig i en konstant förinställd hastighet, trots att testpersonen försökte trycka foten först upp så fort som möjligt, och sedan ner så fort som möjligt.

Isometriskt
- Maskinen ställdes in först på 30 grader och sedan på 60 grader. Testpersonen skulle försöka pressa upp, och sedan pressa ner.

Isotoniskt - Maskinen var inställd på ett motstånd på 30 N, och testpersonen skulle trycka upp och trycka ner foten.

När alla tre tester var färdiga räknade maskinen ut;
Peak Torque - Den muskellängd då muskeln är som starkast.
Time to peak torque - Hur lång tid det tar att uppnå maxstryka.
Work Average - Genomsnittsstyrka.
Antagonist/agonist ratio - Förhållandet mellan Antagonist och agonist.

(Om man sitter normalt på en stop och ska sträcka ut benet är quadriceps agonisten, den muskel som jobbar för att vi ska kunna sträcka benet. Hamstrings är antagonisten, den muskel som måste "slappna av" för att en sträckning av benet ska vara möjlig.)

När vi var klara vid maskinen var det dags att göra ett EMG; mäta muskelspänningen.
Vi använde oss även här av quadriceps och hamstrings. Vi lade också till den ytligaste vadmuskeln; gastrochnemius. Först fick vi mäta ut var vi skulle sätta elektroderna, sedan skulle det rakas och spritas innan vi faktiskt kunde sätta dit de små rackarna.

När de väl var på plats och alla sladdar var inkopplade fick vår testperson göra tre maxtest, ett för vardera muskel. När det var gjort och vi fått ett maxvärde på alla muskler hittade vi på lite rörelser hon skulle göra; knäböj och sedan upp på tå, på ett gentemot två ben. Sedan hopp med två ben gentemot ett ben. Sedan kunde vi jämföra hur stor muskelaktiveringen var för respektive muskel i de olika rörelserna.

Det låter jätteavancerat, men vi hade 2 handledare som skötte det tekniska och instruerade oss så vi gjorde rätt. Det var kul! Det var en givande eftermiddag!


När jag kom hem kilade jag ner i tvättstugan och hängde tvätt. Det fick mig att tänka på min gamle vän Anki. För tvättmaskinerna i det här huset är typ från 1637, vilket betyder att centrifugeringen är lite sådär. Men turligt nog finns även en centrifug där nere. Nu är det ju så att jag är född sent 1980-tal, vilket innebär att jag inte borde ha en jävla aning om hur en sådan ser ut eller fungerar. Men för länge sedan fick jag instruktioner av min gamla vän så nu vet jag precis hur jag ska bete mig med den där makapären. Det känns bra. Tack för den kunskapen!

Ikväll kommer ett gäng kursare hit, vi ska laga mat ihop och kanske spela lite spel. Det ska bli skoj!


Dagens låt; Goo Goo Dolls - Iris

Fridens liljor

It's really good to hear your voice saying my name, it sounds so sweet...

Det har varit en spännande dag! Den började med ett pass seniorgympa på Friskis och svettis.
Varför seniorgympa? Jo, det är så att vi är indelade i grupper om ca. 4,  och varje grupp ska under hösten leda ett gympapass. Min grupp ska leda seniorgympa, och då måste man ju prova på det innan man ska försöka leda det.
Det var intressant på många sätt, och gav många bra tips.

På eftermiddagen träffades vi i gruppen uppe i cellskapet (campus US) för att diskutera lite, prata musik och diverse rörelser. Så nu känns det som att vi är på gång! Vi har i alla fall kommit en bit på vägen!

Nu under kvällen har jag lagat en massa mat. Jag gjorde en makaronilåda, för jag har kommit fram till att gratänger och pajer och sådant man tillagar i ugnen är bra matlådemat. Jag gjorde en långpanna full och fick ihop 7 matlådor. Nu måste jag investera i lite tomma matlådor, för det känns lite sådär att äta makaronilåda 7 dagar till...

När jag ätit tog jag en rask promenad på 30 minuter. Det fick räcka så, för det var mörkt ute och en massa skumma människor.

Igår gick jag på promenad runt Stångån. Jag har kommit fram till att Stångån och dess omgivningar är ett tillhåll för kanadagäss (osäker på exakt vad för slags fågel det är, men gissar kanadagäss) och Linköpings A-team. (A-lagare). De står/sitter där och skränar. Bägge sorter låter lika illa.

Nu ska jag släcka ner här hemma och krypa under täcket. I morgon är en ny dag, då jag ska försöka hitta till Gottfridsberg. Det är spännande!


Dagens låt; Hinder - Lips of an angel


Fridens liljor

I can't think of anybody else who I hate to miss, as much as I hate missing you...

Bara en dagens låt, för att göra folk nöjda... ;)

Dagens låt; Hey Monday - 6 months

Fridens liljor!

Tisdag...

Igår var det måndag. Det kändes i hela kroppen.
Dagen blev inte bättre av att börja med en 3 timmar lång föreläsning om cirkulation. Jag förstod ungefär 1/3-del av allt han sade, men jag tror att jag kommer förstå det när jag går igenom mina anteckningar och får läsa lite i min bok.
Efter föreläsingen hade vi basgruppsträff, det gick bra, men ibland går tiden lite för fort och man måste prioritera vad man ska ta upp och inte. Nu är det nya tag som gäller.
Efter basgruppen hade vi kursinformation, och vi blev tilldelade våra VFU (Verksamhetsförlagd utbildning) platser. Jag ska vara i Norrköping, så det känns helt okej, dit kan man ta campusbussen och sedan får man hoppas på att det är gångavstånd till stället jag ska vara.

När skoldagen var slut for jag ut till Tornby, det blev ett besök på IKEA där diverse prylar införskaffades; 2 hyllor, 1 skruvdragare, 4 väggkrokar, en badrumsmatta, en nya golvlampa, en papperskorg och en dörrhängare. När jag kom hem insåg jag att jag inte kan få upp hyllorna ändå, för jag har ingen borrmaskin. Får se hur jag löser det...

Idag hade vi laboration i gruppträning ute på campus valla. Vi hade världens motvind när vi cyklade dit, sedan hade vi två timmar då vi bl.a. fick räkna ut bpm på en låt och göra en musikanalys. Det var kul. Sedan fick vi gruppträna lite, det är inte min grej det här med koordination, men det gick bra ändå.

Medvind på hemvägen, och vi såg en sektion på ett kravallstängsel blåsa omkull. Snacka då om blåst!

Men nu har jag inte tid att blogga mer, jag har andra planer.


Fridens liljor!

Come away with me, and I'll never stop loving you...

Jag tänkte att jag skulle ta och förklara det här med PBL (problembaserat lärande) lite närmre.

Vi är indelade i basgrupper, det är nya grupper varje termin, så vi håller som bäst på att acklimatisera oss i nya grupper nu. Varje vecka har vi basgruppsmöte, dessa möten är schemalagda och obligatoriska. Vilket innebär att om man är sjuk eller av annan anledning missar ett tillfällle måste man komplettera. Vi har en handledare med på basgruppsmötena, som är mer eller mindre aktiv, beroende på om vi är helt ute och cyklar eller håller oss på rätt spår.

Basgruppsmötena brukar läggas upp så att vi räknar ut hur mycket tid vi kan disponera till vilken del. Uppfölning av föregående scenario, uppstart av nytt scenario, utvärdering, och annat som kan vara aktuellt att göra. Vi gör upp hur mycket tid varje del får ta, och sedan kör vi.

När vi startar ett nytt scenario delar vår handledare ut det till oss.
Den här veckan har scenariot handlat om cirkulation.

Scenariot såg ut såhär.När alla läst igenom och kollat igenom scenariot fattar veckans ordförande (en av medlemmarna i gruppen, vi skiftar varje vecka) en whiteboardpenna, och sedan brainstormar vi allihop. Vi spottar ur oss allt vi kommer att tänka på när vi sett och läst scenariot. Vi skriver också ut vad som är centralt i scenariot.

När vi är klara kan det se ut såhär.Sedan ser vi på alla ord vi fått fram och försöker skapa grupper av de ord som hör ihop. (Därav de olikfärgade kryssen framför orden på bilden ovan). När vi grupperat alla ord bestämmer vi vad de olika grupperna ska få för rubriker.

Veckans rubriker blev följandeNär vi har rubriker till våra grupper är det dags att fundera ut frågeställningar. Vi brukar ha mellan 2 och 3 frågeställningar varje vecka, och det ska vara frågor som är relevanta för kursen. (Man får hålla ett öga på kursplanen).

De här frågeställningarna fick vi fram.Sedan har vi ungefär en vecka på oss att försöka svara på de där frågorna, faktan får vi söka reda på själva, så det gäller att hitta en bra bok. Gärna en bok som går djupt in i saker, på cellnivå. Men den ska inte vara för svår heller, för det är inte kul att läsa en bok som man inte förstår.

Jag använder mig av den här boken.Sedan är det bara att läsa och läsa, tills ögonen blöder. För man kan läsa hur mycket som helst, och ändå inte vara fullärd. Jag brukar försöka rita en del saker, för att det ska bli lättare att förstå.

Typ såhärMen det räcker inte bara med bilder. Jag måste skriva ner saker för att enklare komma ihåg dem.

Då kan det se ut såhärSå i morgon har vi basgruppsträff igen. Då ska vi diskutera det vi har läst. Vi ska försöka att gemensamt svara på de frågeställningar vi haft. Man kanske inte har förstått allt, och då är det ett utmärkt forum att säga det "Jag läste det här och det här, men jag förstår det inte ritkigt, är det någon annan som förstod?" Och på det sättet hjälper vi varandra framåt. När vi diskuterat klart börjar vi om igen, med nytt scenario och nya frågeställningar.

Jag tycker att det är ett otroligt bra sätt att lära sig. Eftersom inte alla läser ur samma bok kan vi komplettera varandra, och alla delar med sig av sina kunskaper. Det skapar en otroligt bra sammanhållning, där alla hjälper alla.

Men nu är det sent och dags att sova. För i morgon är det dags att åter ta sig upp till campus, och vi börjar dagen med föreläsning om cirkulation. Sedan är det basgruppsträff och efter det kursinformation. Så det blir en lång dag.


Dagens låt; Norah Jones - Come away with me


Fridens liljor

Frågor...

Jag satt och slötittade på nyhetsmorgon igår förmiddag. Det är samma nyheter som rullar runt, runt, från 6 på morgonen till framåt lunch någon gång. Okej, det kan jag förstå, folk vaknar på olika tider på förmiddagen beroende på om man har jobb, skola, är arbetslös eller bara jävligt lat. Hur som helst, framåt förmiddagen var det dags för något vin- eller öltips. Och det här. Det här. Det väckte så många frågor.
Hade han försovit sig, så han inte hann dra en kam genom barret?
Hade TV4 nyttjat någon form av utpressning för att få honom att ställa sig sådär i TV?
Varför tvingade inte någon en kam på honom?Men så googlade jag. Han har verkligen sådan där friss. Alltså... Ja. Hur tänkte han där?
Jag ser ett scenario framför mig där han stövlar ur sängen sådär okristligt tidigt, kliar sig lite lojt på magen med högerhanden medan han drar vänstern genom barret. Som av en händelse får han syn på sig själv i spegelväggen i hallen, han stannar till och flinar åt sig själv. Sen tänker han att han ska vara sådär härligt lattjo och gå till jobbet utan att kamma igenom håret.

Jag vet inte. Det känns som ett potentiellt scenario.

Men nu är det snart melodikryss.

Fridens liljor

You'll always be the one to catch me when I fall into you...

God afton. Det är sent. Jag är trött. Och oinspirerad.
Därför bara en dagens låt.


Dead by Sunrise - Into You


Fridens liljor

I will not forsake the colors that you bring...

Tillbaka hos farmor och farfar i K-town.
Dagen har varit lång, men väldigt givande. Började med att lösa Melodikrysset med Veronica och klappa lite på mina prinsar. Sedan åkte vi ner på stan för att investera i ett par presenter.
Eftermiddagen har sedan spenderats på Ändbäcken, för att fira Jack som fyllde 2. Det var väldigt trevligt, och bjöds på smörgåstårta och vanlig tårta. Väldigt gott. Ja, en bra dag helt enkelt!

Nu bjuds det snart på mat här också, farmor står vid spisen och steker köttbullar, farfar kikar på tv och jag sitter med datorn i knäet. Så det är precis som vanligt. I morgon bär det av till Linköping igen, och ännu en vecka av studier drar igång. Spännande!


Dagens låt; U2 - Stuck in a moment


Fridens liljor

You're like a waterfall, it's just the way you move, you're breaking down my wall...

Hela dagen har jag varit så opepp på att plugga. Det betyder att jag istället får sitta i morgon och i helgen och försöka lära mig om det naturliga åldrandet. Jodå, för av scenariot vi fick i måndags skapade vi följande frågor; 

Hur ser det naturliga åldrandet ut?
* Organ (prio ett på hjärta, hjärna, lungor, balansorgan. Översiktligt. Vad åldras?)
* Celler
* Leder
* Muskler

Hur kan man med sin livsstil påverka åldrandet?


Jodåsåatte, det finns att göra. Jag kanske skulle ta mig till biblioteket i morgon och leta böcker. Så kanske jag slipper köpa all möjlig kurslitteratur. Vet inte om man kanske skulle leta efter en bok om geriatrik. Fast det har inte så mycket att göra med det friska åldrandet.

Just i detta nu tänker jag i alla fall inte sätta mig med det där, för jag sitter rätt bra framför TV:n och slötittar på Ullared. Det finns många orginal i världen.

Nu ska jag ta mig lite kräm, sedan väntar sängen, ska lägga mig och läsa en stund tror jag.


Dagens låt: Days Difference - Falling in to you

Fridens liljor