Small fragments of a life

You're just a daydream away

En lång dag är nu till ända, jag sitter på tåget på väg hemåt igen. Dagen började med möte med handledaren för kandidatuppsatsen. Vi satt i helgen och jobbade på med innehållsanalysen bara för att idag mötas av "gör om, gör rätt". Det är PBL. Genom att göra fel lär vi oss att göra rätt. Så idag har vi kämpat på med den där innehållsanalysen, det är inte enkelt på något sätt och väldigt tidskrävande men det är bara att jobba på. Den 8:e November ska vi skicka in till vår handledare för att få godkännande på att få gå upp på slutseminarium. Innan dess ska vi ha gjort klart innehållsanalysen, skrivt klart metoden och tillhörande metoddiskussion. Vi ska också ha presenterat ett resultat med tillhörande diskussion. Det är mycket arbete men med blod, svett och tårar kan vi nog få det klart.
 
I måndags fyllde Hilma 9 år, hon börjar bli stor nu tösen. Det var en mycket nöjd tjej som gick till sängs i måndags kväll. Jag var å andra sidan betydligt mindre nöjd, på grund av kuggat tenta. Men det är bara att komma igen, omtenta 12 november, plugga plugga plugga. Det löser sig till slut men just nu är det mycket slit vilket gör att jag inte riktigt är närvarande i övriga livet, allt fokus ligger på att göra färdigt studierna för att få lägga de här tre åren bakom mig och blicka framåt mot nya utmaningar (som att lyckas få ett sjukgymnastjobb).
 
Nu ska jag packa ner datorn och göra mig redo för att stiga av tåget. Det är ett evigt släpande.
 
Dagens låt: All time low - A daydream away

If right is leaving, I'd rather be wrong 'cause she is the sunlight

Ännu en morgon på tåget. De håller på med något banarbete mellan Strångsjö och Simonstorp vilket denna vecka har inneburit att vi blivit stående ett tag för att släppa före ett mötande tåg. Det är tydligen enkelspår just nu. Men det innebär att jag kommer sent till skolan varje dag. Turligt är väl kanske att vi inte har några lektioner den är veckan men det är irriterande att komma 20 minuter försent dagligen i alla fall. Jag tar ett djupt andetag och intalar mig själv att det bara är 2,5 månad kvar nu med pendling.
 
I helgen blir det en tur till Linköping med tentaplugg på campus på lördag. Sedan kommer Tiina ner framåt eftermiddagen, på kvällen ska vi se en show (anders och måns - primater med topplån) och sedan ska vi faktiskt sova på hotell. Det ser vi fram emot :)
 
I eftermiddag ska vi till min fina gamla vän som fyllde år förra helgen, fira henne litegrann. Mysigt!
 
Nu ska jag läsa metodiskussion, eftersom min dropbox jobbar på att uppdatera det dokument jag helst vill öppna... Ibland är tekniken skit. Men jag tillhör i alla fall en generation som slipper spara sitt examensarbete på x-antal disketter ;)
 
Dagens låt; Trading Yesterday - she is the sunlight

Busy days

Nu har det gått sådär lång tid igen sedan jag senast bloggade. Vilket har att göra med att jag har haft häcken full med annat och inte hunnit med. Dessutom har jag inte åkt tåg på ett tag, den tid jag brukar sitta och skriva på bloggen har därmed försvunnit. Men nu så, nu ska jag se till att komma på rätt spår igen (hehehe).
 
Först och främst; KUAn är klar och godkänd. Jag hade fått information om att det skulle vara en intensiv tid och de förväntningarna uppfylldes verkligen! Dagarna gick så otroligt fort att helt plötsligt var det dags för slutseminarium. Men det var en jättekul och väldigt lärorik upplevelse! Rutinerna på sjukhus ser inte riktigt ut som de inom äldreomsorgen. Bägge delar har både för- och nackdelar men det var kul att prova något nytt! Sedan hade vi ju högre bemanning eftersom vi arbetat i team hela tiden och alla yrkeskategorier (läkare, sjuksköterska, sjukgymnast och arbetsterapeut) fanns på plats hela tiden. Men det var skönt att kunna lämna över saker som man inte hunnit under dagen till de som skulle jobba kväll och ändå veta att det skulle bli gjort. Tyvärr ser inte verkligheten alltid ut så vilket till stor del kan förklaras med resursbrist. 
 
Så nu är jag i alla fall tillbaka i Linköping på campus US. Elin och jag jobbar på med innehållsanalys, det är otroligt mycket som ska göras på väldigt kort tid, samtidigt som vi har praktisk tenta i början på nästa vecka och därmed måste öva undersökningar och behandlingar och läsa artiklar och what-not. Just nu är livet väldigt intensivt, det är mycket att göra och stå i men det är bara att göra. Sista rycket nu, intalar jag mig själv!
 
Och tentan ja, en praktisk sådan. Jag gillar inte alls de praktiska tentorna, jag tycker de är skitläskiga! Ändå är det de som hittills har funkat bra för mig, jag har lyckats klara gränsen för godkänt varje gång. Men det är sådan enorm press att prestera framför tentator, man har liksom inget att gömma sig bakom. Och det ska man ju i och för sig inte heller, man ska glänsa med sina kunskaper. Men jag vet inte om man någonsin kan känna sig redo för en praktisk tenta, jag har svårt för det i alla fall. Imorgon ska vi i alla fall tentaplugga hela dagen, man måste ju varva detta med uppsats och tenta...

KUA

Idag är det fags för första dagen på KUA. Vilket betyder att de närmaste 2 veckorna kommer att spenderas på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. KUA står för klinisk undervisningsavdelning. Det är alltså en sjukhusavdelning som drivs av studenter. Med hjälp av handledare såklart. Det handlar om teamarbete där vi är blandade, jag som sjukgymnaststudent, två arbetsterapeutstudenter, en läkarstudent och några sjuksköterskestudenter. Uppdelat på två arbetslag där man går antingen dagpass eller kvällspass. Fast jag kommer bara gå dagpass eftersom jag är ensam SG student på avdelningen under dessa 2 veckor och det är på dagen jag kan göra mest nytta. Förutom våra yrkesspecifika uppgifter ska vi också sköta omvårdnaden. Det känns naturligt för mig och jag tackar än en gång dn bakgrund jag har för det. 8 år inom äldreomsorgen (med vissa avbrott för studier i och för sig) har gett en trygghet i att möta patienter och jag trivs som bäst i dessa kontakter, när jag känner att jag gör någonting som lyser upp dagen en smula för någon annan. Jag tycker att det ofta handlar om det där lilla lilla extra, 2 minuter extra med fokus enbart på individen och inte på alla måsten.

Jag vet ännu inte riktigt vad denna period med KUA kommer innebära, jag hoppas få reda på det idag på introduktionen. Nervöst är det i alla fall!

Om allt som måste göras

Nu är den sista intervjun utförd och klar! Det känns så otroligt skönt att ha det gjort! Nu kommer det bli en intensiv perod med att transkribera den sista intervjun och sedan börja göra innehållsanalys. Men just nu lägger jag transkriberingen på hyllan till förmån till en rapport om beteendevetenskapliga aspekter som ska skrivas och lämnas in senast 10 oktober. Jag planerar att skriva färdigt den i helgen eftersom KUA börjar på måndag och det innebär två intensiva veckor i Norrköping. I slutet av Oktober börjar det sedan bli dags för tenta i ländryggskursen. Spännande och läskigt! Jag är inget stort fan av de där praktiska tentorna men det är bara att försöka stänga av ångesten och köra på.
 
Igår hade vi färdighet gällande bäcken eller SI-leder (SI- lederna är de leder som sitter mellan bäckenet och sacrum, alltså ner mot rumpan där ryggraden tar slut.) Det var en intressant upplevelse att klämma och känna på ligament, nerver och muskler i det området och plötsligt hör jag följande: Alltså jag kommer få artros i tummarna om jag fortsätter trycka på din rumpa! Lägger till det på listan över saker jag aldrig trodde jag skulle få höra. Ibland är det ganska frustrerande att vara student. Att klämma och känna efter något som man ska kunna känna och helt enkelt inte känna det. Som en rotation i ländryggen t.ex. Att ha händerna på rätt plats, göra rätt rörelse och samtidigt försöka känna den där rotationen under fingrarna. Det är inte så lätt alltså.
 
Men nu börjar vi närma oss Katrineholm och det betyder att det är dags att packa ner datorn och förbereda avstigning. Ikväll kommer humlis till oss och helgen nalkas. I morgon ska vi fira farmor som fyllde år i tisdags och söndagen är helt oplanerad. Skönt!