Small fragments of a life

Dimmiga onsdag

Sitter på tåget mot Linköping, again. Idag kärv i halsen, täppt i bihålorna och med kliande näsa. Var det någon som sade höst? Men jag har inte tid att böja mig för kroppens önskan om vila för vi måste få bakgrunden färdig i vår uppsats denna vecka och förhoppningsvis kunna börja intervjua nästa vecka. Alvedon, voltaren, otrivin menthol, sinova och läkerol är mina bästa vänner just nu. De gör livet drägligt ändå.
 
Det är lustigt när man läser igenom texten vi skrivit såhär långt och funderar "har jag skrivit det där?!" Ja, det har jag. Det är (relativt) proffsigt skrivet, utan pronomen och med mycket fakta. Men varje mening ska tillföra uppsatsen något och det tycker jag är klurigt. Att verkligen fundera, vad är tanken bakom den här meningen? Vad är det vi vill förmedla? Och så är det syftet. Det måste vi fila på. Vi vet vad vi vill få fram men det är svårt att formulera det till ett syfte. Det syfte vi har idag är väldigt, väldigt, väldigt brett. Tungt.
 
Till idag har vi bokat ett grupprum, det är bra för då får vi sitta i lugn och ro och skriva och klura och redigera. Och så finns en whiteboard. Allt blir mycket tydligare när vi skriver upp det på en whiteboard.
 
Det är svårt att förklara resan med en kandidatuppsats för någon som inte är inne i universitetsvärlden eller som har gjort samma resa. Det är så otroligt mycket jobb, det är en bubbla av uppsatsskrivande och en tidspress. Vi måste prestera, vi måste få ihop det material vi behöver för att få godkännande av vår handledare att gå upp till slutseminarium. Väl där ska vi opponera på någon annans uppsats, komma med konstruktiv kritik, ställa frågor osv. Där blir vi bedömda av tentator. Sedan ska vi respondera på vår egen uppsats. Kunna svara på den kritik och de frågor någon annan ställer till oss. Där blir vi också bedömda. Och sedan ska vi närvara vid 5 andra seminarium, aktivt. Vilket innebär att vi ska ställa frågor till respondenterna. I praktiken innebär detta att vi måste läsa in oss på minst 6 andras uppsatser. Det tar tid. Vår uppsats är idag 19 sidor lång. Med enbart inledning, bakgrund, syfte och metod. Sedan tillkommer resultat och diskussion. Bilagor ska medfölja, i vårt fall en ordlista, intervjuguide, informationsbrev, samtyckesformulär osv. Och allt ska gå genom handledaren och godkännas.
 
Men nu rullar tåget snart in i ett dimmigt Linköping, så det är dags att stänga ner datorn och göra sig redo att stiga av tåget, för den här gången. I eftermiddag ska jag hämta söthumlorna på fritids och hos dagmamma. Det är bra, för de har varit saknade!
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: