Small fragments of a life

I won't justify the way I live my life...

Jag har beställt en väska på nätet. En sprillans ryggsäck med datorfack och (förhoppningsvis) fack som rymmer resterande prylar man måste ha med sig till skolan (diverse kablar, block, pennor, böcker, matlåda, vattenflaska, termosmugg, frukt osv.) Jag har lyckats bära sönder två ryggsäckar redan, på den ena lossnade själva banden man bär väskan i och på den jag just nu använder mig av håller botten på att gå ur. Jag tror det betyder att jag bär med mig för mycket grejor... Adam fick bära min väska häromdagen och han undrade om jag hade placerat en hög tegelsten däri. Men väskan rymmet ett slags survival kit, sådant man behöver för en heldag på campus. Jag fick leta lite på nätet efter en väska som kändes passande, jag tycker om att ha nät på sidan av väskan för då kan man placera vattenflaskan på ena sidan och termosmuggen på andra. Så slipper man oroa sig över att vätska ska läcka ut i väskan och därmed över datorn.
 
Jag sitter återigen på HUB och letar fakta och försöker komma någonstans på kandidatuppsatsen. Om en timma är det dags för basgrupp, denna gång handledarfritt. Det är alltid spännande med sådana tillfällen. Jag är väl inte sådär jätteförberedd den här gången men jag skyller det på att det har varit mycket med uppsatsen så det har liksom inte riktigt funnits tid till att plugga något annat.
 
Igår köpte jag mig ett SJ-pendlarkort. Jag får åka obegränsat antal resor med SJ regionaltåg mellan Katrineholm och Linköping. Sedan ett tillägg på det för att få åka Östgötatrafiken (buss) lokalt i Linköping. Det är ett måste eftersom det tar ca. 30 minuter att gå upp till campus från resecrentrum och det skulle innebära att jag inte hann i tid till mina lektioner de dagar vi börjar 08:15 och börjar vi senare än så skulle jag ändå behöva åka en timma tidigare för att hinna gå upp innan start. Eftersom jag redan spenderar så mycket tid på resande fot känns inte det aktuellt. I alla fall, 3022 kr kostar det. Det är väl ungefär vad jag hade räknat med och SJ har inga studentpriser på pendlarkorten eftersom "det är så förmånligt ändå". Jag vet inte jag, för när jag gick hem igår från stationen i Katrineholm trampade jag förbi en busskur med reklam för flygresor. "Flyg Turkiet tur och retur fr. 2500 kr". Helt plötsligt känns det då inte så billigt att jag sitter och nöter Katrineholm-Linköping och det dyrare än en resa till Turket. Det är en spännande värld vi lever i.
 
Nu ska jag ta Emelie under armen och dra upp till örat för en välförtjänt kaffe. (Mugg nummer 2 för dagen visserligen, men kaffe sitter aldrig fel.)
 
Dagens låt: Sick puppies - riptide
 
 

I'm stronger than you'll ever know...

Ännu en lärorik dag är till ända. Dagen har innehållit en förmiddag fullspäckad med kunskap som ska in i hjärnkontoret. Vi har haft färdighet axel skuldra och lärt oss en massa manövrar och test och undersökningar. Det är lite klurigt det där med axlar och alla strukturer som tillhör men jag hoppas att allt ska falla på plats så småningom. Eftermiddagen bjöd på föreläsning i idrottsmedicin, jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag tyckte om den, det är väl intressant och så men det är inte den inriktningen jag vill välja.
 
I övrigt har dagen bjudit på en massa gratulationer på facebook, jag fick en födelsedagspresent av Elin i form av en chokladkaka av det lite finare slaget. Mjölkchoklad med pistagenötter, en fantastisk blandning! Och en bit sådan tillsammans med kaffet nu ikväll var obetalbart.
 
Eftersom vi inte längre har de TV-kanaler vi hade innan ska vi nu lägga oss i sängen med datorn och slänga ett öga på tv3-play för att kika på Maria & Mindy BFF. Kan verka som en relativt hjärndöd serie, men det är en av de få vi följer och den är riktigt underhållande. Maria Montazami är fantastisk!
 
I morgon bär det iväg till Linköping igen för att fortsätta nöta med kandidatuppsatsen.Vi ska sitta så länge vi behöver och förhoppningsvis har vi ett nytt utkast som vi kan skicka till vår handledare när dagen börjar närma sig sitt slut. Det löser sig med det där i vilket fall som helst, jag pratade med kursansvarig idag och hon gav lugnande besked att om vi inte får gå upp på metod- & litteraturseminariumet betyder inte det att vi inte kan jobba med uppsatsen under terminen, då kikar hon och vår handledare på arbetet och ger klartecken när vi kan dra igång. Det ligger ett spännande år framför oss men det känns som att det också kommer att innebära mycket jobb. Det är inte helt enkelt att skriva en uppsats, även om den bara är på kandidatnivå. Jag har för övrigt de senaste dagarna insett att jag förmodligen inte kommer känna mig färdig med skolan när jag är sjukgymnast. Jag antar att jag får vara nöjd ett tag, skaffa lite arbetslivserfarenhet genom att arbeta några år men det finns så många kurser att söka, så mycket kunskap att inhämta att det kommer vara svårt att hålla sig borta från universitetet.
 
Men det är att spekulera i framtiden och vem vet vad som kommer ske... Nu Maria och Mindy!
 
Dagens låt: Papa Roach - to be loved

I know to live you must give your life away...

En lång dag är äntligen till ända. Jag har landat i soffan bredvid hon som är det finaste jag vet, vi har ätit och dricker nu en kopp kaffe. Sedan är det sovdags. Det blev lite för lite sömn inatt eftersom Anja hade ont i magen och låg och vred sig som en kålmask mellan oss. Tiina var vaken med henne större delen av natten medan jag försökte få så mycket sömn som möjligt eftersom jag visste vilken lång dag som låg framför mig. Så Tiina och Anja har varit hemma idag medan jag skjutsade Hilma till skolan i morse och sedan susade vidare till Linköping för en dag med föreläsningar och färdighet knä. Det har varit en givande dag men det tar på krafterna att försöka lära mellan 8:15 och 17:00. I morgon väntar i alla fall en något kortare dag, förmiddagen spenderas med färdighet axel, skuldra och sedan blir det föreläsning på eftermiddagen.
 
Vi fördelade våra VFU platser idag och jag fick den plats jag önskade, i Norrköpings innerstad. Tack och lov. Jag var nummer nio i klassen att välja så jag är väldigt nöjd! Det blir 6 veckor på Hageby vårdcentral. Sista praktiken. Känns konstigt och läskigt och främmande, men det blir nog bra.
 
Elin och jag måste sitta mycket med vår kandidatupsats denna vecka för att vi ska bli uppsläppta på metod- och litteraturseminariumet. Svårt att veta när vi ska hitta tiden bara eftersom det är mycket att göra denna vecka. Men vi kämpar på i alla fall och i värsta fall får vi väl skippa föreläsningar. Huvudsaken är att vi får gå upp på seminariumet.
 
Nej, nu är det sovdags, vi är trötta både Tiina och jag och jag känner att jag måste dra henne i säng innan hon fastnar på riktigt för Farmen och vill börja följa det. (Vi har helt plötsligt inte trean, femman, sjuan, åttan osv. Men den är en helt annan historia och den tar vi en annan gång. Vi är inte helt nöjda med Heimstaden just nu bara...)
 
Dagens låt: Relient K - Be my escape

Life's like a road that you travel

Ännu en vecka är till ända, ännu en helg lagd till historien. Det har varit ett par intensiva dagar nu, gårdagen spenderades på busfabriken i Norrköping med de två humlorna. Anja kastar sig mer än gärna ut i rutschkanor och upp i klätterställningar. Jag lyckades tappa min plånbok men någon ärlig person lämnade in den i kassan, tusen tack för det! När vi åkte hem på eftermiddag/kväll var båda tjejerna trötta och slitna men efter lite mat i magen och några godisbitar piggnade i alla fall Hilma på sig.
 
Idag har det varit fullt hus med fikabesök. Det är alltid trevligt när släkten kommer även om man efteråt känner sig helt urlakad. Men vi trotsade tröttheten och gav oss iväg ut en sväng. Det är fantastiskt när solen faktiskt värmer igen. Lite kaffe och varm choklad ute i den friska luften innan Anja tyckte att vi skulle åka hem.
 
I morgon är det tillbaka till verkligheten igen, full rulle hela dagen och sent hem. Men innan dess väntar en natt och förhoppningsvis en massa sömn. Jag är så trött att jag skulle kunna sitta och sova just nu. Jag misstänker att hon den där fina har somnat tillsammans med lillhumlan inne i sovrummet. Så kan det gå.
 
Dagens låt: Rascal Flatts - Life is a highway

I don't wanna live, I don't wanna breathe, 'les I feel yoy next to me...

Klockan 19 kom jag hem igår från Linköping. Sent omsider alltså. Men vi skickade in vår bakgrund och metod till vår handledare så nu får vi se vad hon tycker och tänker. Vi har fortfarande lite trådar att dra i, lite källor att fixa och sådär men överlag jobbade vi på bra igår. Jag måste komma ihåg att läsa en artikel nu under helgen och kolla så att jag förstår den på samma sätt som Elin gjorde.
 
När jag kom hem mötte jag upp tjejerna hos Tiinas mamma och sedan for vi hemmåt för att ta emot Adam. Han fyllde 20 för ett par veckor sedan men då hade inte vår present till honom anlänt ännu (eftersom vi beställde från internet) så han fick sin present igår. Och jag fick present av honom eftersom han jobbar på söndag och inte kan komma på kalas då.
 
Hittills idag har det varit full rulle. I alla fall för Tiina. Vi hade tvättstugan på morgonen/fm så hon har sprungit med tvätt. Inte för att jag är lat eller så men för att det är en människa som tycker att det är fantastiskt att tvätta. Hon njuter av det. Hur otroligt det än låter. Anja och jag lade oss och vilade istället. Sedan upp och laga lunch, det blev en enkel lunch med sådana där potatisbullar man brukade få i skolan och bacon till det. Enkelt men gott, det tyckte i alla fall barnen, Hilma fick i sig 4 potatisbullar och Anja 2. Det är bra jobbat tycker jag!
 
Nu på eftermiddagen tänkte vi försöka ta oss till Norrköping. Där väntar busfabriken på besök. Det är alltid lika kul att åka till busfabriken och tjejerna får leka av sig och är lagom trötta efteråt. Ikväll är det sedan melodifestivalen och det är tydligen ett givet inslag i den här familjen. Till och med Anja brukar hålla sig vaken för att kolla. Med hjälp av lite godis eller chips.
 
Nu är det dags att göra sig i ordning och packa väskan!
 
Dagens låt: Skillet - Comatose

And I feel like I'm naked in front of the crowd, 'cause these words are my diary screaming out loud and I know that you'll use them howe

På väg mot Linköping, en dag med plugg och skrivande på kandidatuppsatsen. Termosmuggen är redan tömd på kaffe, frukosten ligger tryggt i magen och jag känner mig någorlunda pigg denna fredag. Kanske för att det är just fredag och helgen ligger framför oss. Idag ska jag vara effektiv: läsa, skriva och diskutera samtidigt. Hoppas jag.
 
Gårdagens pedagogiska uppgift gick över förväntan. Mycket positiv feedback och så ett par punkter att tänka på. Ungefär som det brukar vara. När man läser på universitet är inte en uppgift klar bara för att man lämnat in den, man lämnar in den för att få veta vad man ska komplettera. För det är alltid en komplettering som ska göras. Ibland känns det som att man får en komplettering bara för att. Nu väntar vi i alla fall svar på den skriftliga delen på uppgiften, sedan är det en komplettering som ska göras och efter det är vi helt klara. Det är rätt skönt ändå att ha det gjort och kunna lägga det åt sidan. När vi haft vår föreläsning fick vi varsitt nyckelband och en bukett tulpaner. Det är ju alltid trevligt med blommor, även om jag misstänker att de tog ett gäng som stått i en vas någonstans ett par dagar redan... 
 
Igår kväll när jag nattade Hilma fortsatte vi läsa i den kokbok hon valt. Hon är för söt när hon ligger med kokboken i sängen och försöker lista ut vad som är gröna linser, rättika osv. När vi hade sagt god natt och jag var på väg ut ur hennes rum frågade hon mig om jag någonsin får hemläxor. Hur förklarar man universitetsstudier för en 8-åring? Hon kommer att märka det så småningom hon också, när hon rör sig uppåt i årskurserna, att man alltid har skolarbete att göra. Och det är än värre på universitetet. Tanken om att jag borde plugga ligger alltid där i bakhuvudet. Om allt går enligt planerna är jag klar om mindre än ett år. Det känns skrämmande, otroligt läskigt. Men ändå skönt.
 
Nej, nu är det dags att dra igång med uppsatsskrivandet.
 
Dagens låt: Anna Nalick - Breathe (2 AM)

Such a pretty face, it warms my soul, and your sweet blue eyes, they shine like gold...

En morgon som inte riktigt blev som jag hade tänkt mig. Vi skulle ha haft en föreläsning om bäckenbottenträning mellan 8:15 och 10:00 men ingen föreläsare dök upp så efter lite om och men fick vi veta att hon var dubbelbokad och därför inte skulle dyka upp alls. Hade det varit är man gick högstadie eller gymnasiet hade man spenderat den tiden med fika och slapp men det är en annan sak på universitetet så tiden har spenderats med näsan i böckerna.
 
Nu inväntar jag basgrupp för att efter den så fort som möjligt transportera mig, Maria och Matilda till Norrköping eftersom vi ska hålla en föreläsning där för ett gäng arbetssökande som pedagogisk uppgift. Lite nerväst är det allt, det är så enkelt att i huvudet föreställa sig hur man ska göra, vad man ska säga osv men när man väl står där med alla framför sig är det inte lika enkelt. Men det är bara att gilla läget och köra, det är en uppgift som ska göras helt enkelt. Fake it til' you make it, som vi brukar säga. Det blir skönt när det är över.
 
I morgon ska Elin och jag sitta med vår kandidatuppsats igen och förhoppningsvis ha ett första utkast klart att skicka iväg till vår handledare så vi kan få lite åsikter och synpunkter och hinner göra förändringar innan det är dags för inlämning 1:a mars. Vi har en vecka kortare tid på oss eftersom vår handledare ska bort under en vecka sedan och det börjar kännas lite stressigt nu. Vi har kommit ungefär halvvägs med både bakgrund och metod men vi har inte skrivit ut några källor ännu. Det kanske låter som att det är något man gör lite snabbt det här med källor men så enkelt är det inte. Det ska vara rätt med författarnamn och hur många författare man skriver ut och årtal och städer och sidnummer och rätt i både löpande text och i referenslista. Och det är betydligen fler källor än en som vi har använt oss av. Vi fick introduktion till något som heter refworks förra veckan vilket ska göra att det blir mycket enklare för oss att lägga in källor i vårt dokument och lättare att organisera dem. Men först måste man lägga in källorna i refworks och det tar sin lilla stund. Jag gör mig redo för en heldag i morgon, vi har bestämt oss för att börja redan 8:15 och sen antar jag att vi får sitta med det tills vi är klara. Kul för oss.
 
Samtidigt ska det bli skönt att få metod och litteraturseminariet över för det är först efter det som det praktiska arbetet börjar. Då ska vi börja rekrytera sjukgymnaster till vår studie, genomföra intervjuer osv. Det ligger en del spännande moment framför oss men det är också mycket jobb och det kommer att ta mycket tid. Sista året på sjugkymnastutbildningen blir inget glidarår med tanke på att vi inte bara fokuserar på kandidatuppsatsen utan också jobbar vidare med våra kurser.
 
Under dagen ska en lista komma ut på våra VFU-platser. Det innebär att vi inom klassen ska fördela de platser som finns emellan oss. Det är en vetenskap i sig eftersom de flesta vill vara i Linköping eller i alla fall i Östergötland och de platserna är begränsade. Jag vill vara i Norrköping. Helst centralt i Norrköping så jag kan pendla. Jag är nummer 9 i klassen att välja och det är bara att hålla tummarna och vänta och se var man hamnar. Oavsett så kommer det bli bra, för det har jag gett mig fan på. Och om jag måste bo i Jönköping eller Örebro under veckorna och bara kommer hem på helgerna så kommer det bli bra. Jag intalar mig det. Det är 6 veckor av mitt liv.
 
Men nu är det dags att bege sig mot basgruppen, in i kulvertarna och upp i sjukhuset.
 
Dagens låt: Ross Copperman - Found you

Under my skin, under these scars, take me again, tear me apart

Det är långa dagar med mycket att göra just nu. Idag ska jag spendera förmiddagen med att plugga inför basgruppen imorgon eftersom jag måste vara redo att diskutera våra frågeställningar. Sedan ska jag ta mig till Linköping för att möta upp Elin och vi ska sitta med vår kandidatuppsats igen. Vi måste få till metod-delen nu så vi kan bolla den lite med vår handledare. Och så måste jag förbereda inför morgondagen. Först basgrupp fram till 12 i Linköping sedan ska jag ta med mig Maria och Matilda till Norrköping för att föreläsa om fysisk aktivitet för ett gäng arbetssökande. Det är en del av en pedagogisk uppgift vi har fått och det ska bli sönt när den är över eftersom jag då kan checka av en sak på att-göra-listan.
 
Igår kväll när jag skulle natta Hilma ville hon läsa. En kokbok. Så vi tog med den största kokboken vi har till sängen och sedan låg vi och kikade på olika frukter, kryddor och örter och läste namnen på dem. Sedan var det väldigt viktigt att vi lade en lapp där vi slutade så vi inte tappar bort oss till nästa gång. Hon är bra söt den där humlan, jag tror faktiskt aldrig att jag har haft en kokbok som kvällslektyr förut och då gick jag ändå restaurang på gymnasiet.
 
Nu är det dags att sätta igång med lite plugg så jag blir färdig, det kommer bli en lång dag och en sen kväll men så är det att läsa på universitetet.
 
 
Dagens låt: Trading yesterday - Under my skin
 

Du vilar här på mitt bröst, för mig är du livet...

Ikväll gör vi vuxenpizza. Vi är nämligen barnlediga och gör följdaktligen som vi själva önskar. Det innebär hemmgjord pizza med vitlökspuré, butternut pumpa, mozzarella, parmesan, ruccola och pinjenötter. Vi hittade receptet i Buffé tidningen som Tiina läser religiöst. Jag kan ärligt säga att innan Tiina kastade jag den tidningen så fort den anlände, rev bara ut bonuschecken men nu har jag lärt mig att de brukar ha bra recept och tips på goda viner. Apropå vin så blir det nog ett glas till maten, vi öppnade en flaska rödvin igår nämligen. Vi är inte så bra på att dricka vin så det blir alltid minst halva flaskan kvar.
 
Dagen har i övrigt inte medfört så mycket, vi tog tag i varsin cykel och gick med dem upp till Lidl för att handla eftersom det är den affär som ligger närmast oss. Bilen är kvar på verkstan i Norrköping. De säger att det är bränslepumpen som gått sönder. 3600 kr kostar det att ersätta den. Det vore väl fine men nu måste vi få tag i någon mer kunnig inom ämnet bilar för att undersöka om det verkligen kan vara så att det bara är bränslepumpen det är fel på. Eftersom det verkade vara så dåligt med ström i bilen, både när han lade av och definitivt efter att ha stått med varningsblinkers på en stund.
 
I övrigt har jag suttit och läst i Fyss (sjukgymnasternas bibel) om fysisk aktivitet. Vi har en pedagogikuppgift som vi ska redovisa nästa vecka, då jag och två tjejer till ska ut till ett företag i Norrköping och pedagogiskt prata om fysisk aktivitet. Och så måste vi kanske ta och utföra någon fysisk aktivitet eftersom hälften av tiden (45 min) ska vara teoretisk och andra hälften praktisk. Kul uppgift men det känns som att vi fått på tok för lite tid för att förbereda oss. Hade vi haft mer tid hade vi kunnat utforma ett pass eller liknande.
 
Så är det melodifestivalen ikväll igen. Jag vet inte om vi ska se det eller om jag kan övertyga Tiina om att vi ska se på Eragon istället. Jag håller nämligen på att läsa en bok nu, skriven av Christopher Paolini. Filmen Eragon är baserad på hans första bok och den bok jag läser nu är nummer fyra i ordningen. Det är också den sista boken där allt ska få sin upplösning. Så jag är väldigt ivrig när det kommer till läsning just nu och sitter mer än gärna med min bok. Detta har fått Tiina intresserad och hon är villig att ge filmen en chans. Nu är det ju bara just den filmen som är gjord, jag vet inte om den inte slog tillräckligt för att även filmatisera de andra böckerna eller om de helt enkelt är för invecklade och komplicerade för att det ska vara möjligt att filmatisera. Men jag rekommenderar verkligen böckerna, de är fantastiska! Och jag kanske ska tillägga att de faller inom genren fantasy då den handlar om drakar, drakryttare, alver, dvärgar osv.
 
Men nu är det alldeles snart mat så jag ska ta och avrunda detta inlägg.
 
God kväll!

Dagens låt: Stiftelsen - vart jag än går

'Cause even the stars they burn, some even fall to the earth...

Det kanske är dags att ta tag i det här med blogg igen... Dags att återuppta den historia som kallas livet. I skriven form. För att komma ihåg sedan, för att få en bättre överblick över livet, upp och ner och vad som händer. För det är så lätt att glömma. Speciellt när man har så många bollar i luften. Det är mycket nu, tiden springer iväg.
 
Jag sitter på campus i Linköping och söker artiklar. Det är bland det tråkigaste man kan göra. Jag klarar mig rätt bra vad gäller att söka på google men det är inte tillräckligt säkra källor när man ska skriva kandidatuppsats (C-uppsats får vi inte kalla det längre...). Det är alltså den vi jobbar på nu. Vi ska ha vår metoddel färdig till den 1:a mars och jag undrar i mitt stilla sinne hur fasen vi ska lyckas med det. Men det gör vi nog, det också. För vi är envisa, Elin och jag.
 
Igår blev det lite kaosartat när jag var på väg hem från Linköping, jag hade precis kört av motorvägen när bilen stannade för mig i Norrköping. Så där stod jag, med varningsblinkers i höger Thereze var på väg från Norrköping i samma stund så hon vände och kom och gjorde mig sällskap i väntatn på bärgare. Ut med varningstriangel och kontakt med försäkringsbolag och what-not. Det är inte enkelt alla gånger. Det tog en bra stund innan bärgaren kom och körde iväg med bilen men det var så skönt att komma hem sedan! Otroligt frusen, otroligt hungrig och otroligt trött! Men en erfarenhet rikare. 
 
Nu ska jag sträcka lite på ben och rygg innan jag återvänder till mitt artikelsökande.
 
Dagens låt: Jason Mraz - I won't give up
 
Fridens liljor