Small fragments of a life

Standing on the edge of morning, scent of sex and new found glory...

Sovmorgon i morse, vi hade endast Basgruppsträff idag, och den började 10:15. Det var dags att avsluta scenariot om huvud och bål, och gå vidare till ett nytt scenario om nedre extremiteten. Så under helgen måste jag sitta lite med benens anatomi, skelett, senor och leder. Det blir bra det här. Veronica har också lovat att jag ska få låna henne, så att jag kan öva på det vi har pysslat med på färdigheterna palpation och massage.
Jag ska packa ikväll, så jag kan sticka direkt när skolan slutar i morgon.

Blev glad när jag öppnade mitt postfack idag, för jag hade fått ett fantastiskt fint kort från Lottis, tack för det! :)

Igår mötte jag min basgruppshalva i HUB (HälsoUniversitetets Bibliotek), där vi skrev färdigt vår rörelseanalys. Vet inte om jag nämt något om den, men det var så att vi skulle filma ett barn, en ung person och en gammal person när dessa ligger raklånga och reser sig, och när dessa sitter på en stol och reser sig. Sedan skulle vi sätta oss i basgruppshalvor och analysera vad vi såg och skriva en rapport om det på mellan 1 och 2 A4 sidor.
Jag filmade Hilma, Staffan och farfar, och nu har vi alltså analyserat klart det hela. Många gånger har vi kollat på videorna, och spelat upp dem i slow motion för att verkligen se hur de här 3 personerna bär sig åt när de reser sig, hur symmetriskt de reser sig, vilka leder de böjer i, och lite så. Inte allt för komplicerat, eftersom vi ännu inte har några enorma kunskaper i anatomi. Den ska in på fredag nästa vecka, men vi är alltså färdiga redan nu. Det känns bra, måste jag säga.

När vi var färdiga med rörelseanalysen gick vi upp till Clinicum, där vi bokat ett rum. Men först stannade vi till i M1 för att beställa kläder. Jag beställde en luvtröja och ett par mjukisbrallor, för det ringa priset av 655 svenska riksdaler. Okej, kanske inte jättebilligt, men det är ju sjukgymnastkläder. Smakar det så kostar det.

Efter det gick vi i alla fall till vårt bokade rum och klämde och kände lite mer på Benjamin. Jag ska nog satsa på att önska mig en Benjamin i julklapp, de går endast på omkring 30000 kr. Som hittat!

Men det känns som att mer och mer håller på att falla på plats. Nu har jag börjat på att lägga till huvudets ben till min kunskap också. Os frontale, Os Parietale, Os Occipitale, Os temporale, Os Zygomaticum, Os nasale, Maxilla och Mandibula har jag någorlunda koll på. Och Vomer. Ska nog sätta mig en stund och reptera anatomin på övre extremiteten och huvudet. Det måste in i hjärnan.

Jag hade också tvättstugan igår, för första gågen. Och kan bara konstatera att den universiella regeln lyder; kan något gå på tok för Lina, så går det på tok för Lina. 2 tvättmaskiner finns det, modell äldre. Men jag har inget emot äldre maskinerier. De är dessutom bra stora, så det får plats bra mycket kläder. Så första laddningarna gick jättebra, inte tog det lång tid för maskinerna att bli klara heller, så jag ner i källaren för att hänga upp tvätten i det enorma torkrummet och lassa in handdukstvätten i tumlaren. Startade de 2 sista maskinerna och kilade upp till min lägenhet. Nästa gång jag kom ner i källaren stod allt still. Inga maskiner fungerade längre. Jippie.
Upp till lägenheten för att ringa hyresvärden, inse att jag inte har hans nummer på nya mobilen, eftersom jag just när det här med flytt kom på kartan hade en gammal mobil då var in på lagning. Leta rätt på gamla mobilen, stoppa in SIM-kortet i den och starta upp för att leta reda på numret. Hitta numret, byta tillbaka till nya mobilen, ringa och inte få svar. Gräjt. Jag kunde inte få ur min tvätt ur maskinerna, och jag skulle befinna mig på HUB inom en timme. Försöka igen några minuter senare och då få tag på hyresvärden som fixade problemet inom en timme.

Enda nackdelen egentligen med tvättstugan är att torkrummet inte var särskilt bra. Mina kläder hängde där med fläkten på i 4 timmar, och ändå var det inte torrt. Så nu har jag hela lägenheten full med halvtorra kläder, hängandes både här och där. Det går bra nu.

Men som sagt, i morgon ska jag till K-town och det finns en del att pyssla med. Försöka hinna med att träffa alla, och jag måste till jobbet för att lägga in schemaönskemål till sommaren. Men nu ska jag dyka ner i källaren och ta en dusch, härligt.


Lite bilder från gårdagen;

Linda och Daniel tafsar på Benjamin, medan Benjamin himself tafsar på Gustav...


Benji


Lina, daniel och Sebastian


Gustav, Benjamin och Daniel
Dagens låt; Something Corporate - I want to save you


Fridens liljor

You don't have to rich to be my girl, you don't have to be cool to rule my world...

Idag har jag lärt mig att Scapula (skulderblad) är så mycket mer än bara så. Det är margo medialis, margo lateralis, spina scapulae, angulus inferior, angulus superior, processus coracoideus och acromion. Jag har viss koll på det hela, men fortfarande sitter det inte riktigt. Jag tänkte att jag ska ta och öppna mina böcker om en liten stund och försöka få in lite mer anatomi i huvudet. Det kommer att gå åt, vill jag lova. Jag har i alla fall lärt mig kotorna i ryggraden. Nu förstår jag vad man menar om man säger t.ex. T3. (Ryggraden börjar uppifrån sett med cervikalryggen, som består av 7 kotor. Den högsta heter Atlas och den andra heter Axis. Sedan C3, C4 osv... Sedan börjar Thorakalryggen, om de kotorna säger man T1, T2, osv.) Enkelt. Eller piece of cake, som man säger på utrikiska.

Dagen började med en föreläsning i Basal Kroppskännedom (BK). Sedan hade vi en liten rast, och det var tur det för då hann jag få i mig en slurk kaffe. Sedan var det dags för färdighet BK. Då fick vi känna in var vår lodlinje går, och göra diverse övningar stående, innan vi gick över till sittande. Färdigheten avslutades sedan med en kort massage. Inte så dumt, vill jag påstå.

Sedan blev det lunch på örat. Som vanligt glömde jag ta med mig bestick, men lyckades låna ett par så jag fick i mig min mat i alla fall. Och så kaffe på maten, det är fina grejor det!

Efter lunchen var det sedan dags för nästa färdighet, då i palpation. Vi arbetade alltså i lag om 3, och jobbade på att känna efter Clavicula, Sternum, Scapula, Processus spinosus och Ilium. (Nyckelben, bröstben, skulderblad, ryggrad och bäcken.) Väldigt intressant, men ganska svårt. Tur att Benjamin finns, så man kan slänga ett öga på hur det ska se ut, och därmed få en känsla av det hela.

Det är riktigt najs att glassa omkring i mysdress mest hela skoldagen, för man ska faktiskt ha sådan klädsel på färdigheterna, annars är det svårt att känna ordentligt.

När skoldagen sedan var slut hoppade jag upp på cykeln och trampade hemåt, för där väntade Tiina, Hilma och lilla Anja. Så mysigt att ha dem här, då känns allt nästan som vanligt igen. Bara att det krävs lite mer planerande från Tiinas sida, eftersom det är något längre till Linköping än till Ramsjögatan. En jättefin blomsterbukett fick jag också! :)

För övrigt är det färdigt med besiktning och inlämning av nycklar till Tegelstaden nu, lägenheten besiktades igår, och farfar svängde förbi med nycklarna. Så nu är det helt klart, nu har jag inte längre något hem i K-town. Men det känns okej, än så länge. Vi får väl se hur det känns första helgen jag ska vara kvar i Linköping. Det blir dock inte nu i helgen, för jag ska till K-town och lämna tillbaka Prins Colin. Och försöka hinna med lite diverse besök, Veronica och prinsarna bl.a. Och lite plugg, såklart. Ingen helg utan plugg nu för tiden.

Jag lyckades inte ladda kamerabatteriet under natten, men har ändå tagit lite bilder under dagen, med mobilkameran.


Här hänger jag med Benjamin


Anja var lite sliten


Hilma roade sig med dataspel


Sötnötan Anja


Finaste Hilma och Tiina.Nu ska jag slå upp mina böcker, sedan väntar sömn, för jag har tvättstugan i morgon, och det mina vänner, är det inte en dag för tidigt för!


Dagens låt; Prince - Kiss


Fridens liljor!

Bye bye K-town, hello Linköping...

Jag har varit jättedålig på att uppdatera bloggen på senaste, vilket kan ha en del att göra med att det har funnits lite annat att pyssla med. Men det börjar på att reda upp sig, nu är flytten färdig och jag kallar mig Linköpingsbo. Idag har jag plockat upp och undan det sista i nya lägenheten, så nu känner jag mig nästintill färdig. Det är bara mina väggord som ska upp, och så ska jag beställa hem ett par planscher (50x70 cm stora) som ska sitta ovanför mitt skrivbord.

I skolan har vi nu dragit igång på allvar, nu ska vi lära oss kroppens anatomi. Och vi har börjat med bål och huvud. Det är mycket att lära, mycket skelettdelar, leder och muskler. Samtidigt känner jag att jag redan lärt mig en hel del, och att jag hänger med. Det är alltid en fördel. I morgon är det dags för mer föreläsningar och ett par lektioner i färdighet, först i basal kroppskännedom, och sedan i palpation. Dagen har definitivt potential.

Jag tänkte att jag skulle bjuda på lite bilder från mitt nya hem. 

Min nya sköna säng :)


Vita byrån. (det svarta bordet som skymtar i hörnet ska inte vara där...)


Nästa rumshörn :)


Nya skrivbordet :)


Tv:n är viktig. ;)


Mitt lilla kök.
Blomman fick jag av Birgitta och Malin när de var här och hälsade på.


Diskbänken.


Min nya avlastningsbänk.


Den lilla hallen.


Och så avslutar vi med badrummet.
Det får räcka för idag, nu ska här sovas. Klockan ringer 6:30 i morgon igen. Ska försöka ladda kamerabatteriet under natten, och ta lite bilder på campus i morgon, så ni hänger med.


Fridens lljor

Pretty pretty please, don't you ever ever feel, like you're less than fuckin' perfect!

Dagen har varit ett långt äventyr. Den började ganska lugnt ändå, jag körde ut till Forssjö med prins Colin, för att byta till combon. Som för övrigt har blivit döpt till Sir Cadogan. Sedan blev det lite bråttom, hem för att packa in kartonger i bilen. Tiina och Hilmis kom och hjälpte till, vetitusan hur det hade gått annars! Otroligt dessutom hur mycket som får plats i en skåpbil. Kalasbra! Så ringde jag till mamma också, och bad henne följa med till Linköping, så hon och Tiina åkte Saab, medan jag brummade före i Sir Cadogan. Och fram kom vi, precis i tid.

Sedan gick det snabbt att lasta ur allting, och när det var gjort bestämde vi oss för att äta någonting. Jag bor nästintill granne med en pizzeria upptäckte vi, så där blev det lunch/middag. Sedan tillbaka till lägenheten för att påbörja uppackning och dricka lite kaffe. Kaffe är bra.

Sedan åkte mamma och Tiina hemåt så småningom och jag blev kvar. Har packat upp alla mina kläder och insett att jag har på tok för mycket. Men det betyder ju i alla fall att jag inte behöver gå naken. Och det är ju bra.
Jag har även hunnit packa upp lite i mitt kök, men kan inte packa upp mer nu, eftersom jag inte har mina möbler här, mer än en säng och ett par köksstolar.

Jag tog en promenad förut, upp till campus för att se att jag hittade, och det gjorde jag. Det tog inte ens 10 minuter att traska dit, men det var skönt med lite frisk luft ändå. Och så pratade jag med Veronica en stund, det var skönt att höra en vänlig röst. Det känns lite konstigt att jag ska bo här nu. Mycket märkligt.

När jag kom hem kilade jag ner i källaren för att ta mig en dusch, och det var inte dumt alls. Nu har jag kommit i säng, jag är lite trött i ena ögat, så jag tror inte att det kommer bli några problem att sova i natt. Bilder på nya lägenheten får det bli i morgon.

Avslutar med att sända tusen och åter tusen tack till min fina vän Tiina, för all hjälp idag! Och massa tack även till mor. Nu är det bara resten kvar! ;)


Dagens låt; Pink - Fuckin' perfect


Fridens liljor

This could break my heart, or save me...

Synd är det om mig idag. För det första har jag ont i mina armar. Fruktansvärt ont. Och jag kan inte sträcka ut dem ordentligt. Det hela började med en slägga och ett tvättkar i armerad betong. Det är tunga gejor det där. Förvisso ett bra sätt att bli av med aggressioner, och jävligt kul när man är mitt i det. Men när man börjar känna myrkryp i händerna och dammet får en att förstå precis hur jävligt det måste vara att ha KOL, då är det dags att sluta. Eller så drar man på sig ett munskydd och ett par handskar och kan slå och dänga en stund till. Ett par skor med stålhätta är också att rekommendera. Jag ska nog bli rivningsproffs. Så fort värken i armarna har gått över.

Den andra faktorn som gör att det är synd om mig är körslaget. Att jag har fastnat framför 4:an i tron på att det skulle vara något att ha. Att Gabriel leder en kör och gör staden såååååå stolt. Det här gör att jag är precis lika IQ befriad som övriga tv-tittande invånare i denna metropol. Det bästa hittills var cyklisten som svischade förbi, men absolut inte hade lust att stanna och prata med Gabriel. Det är Katrineholmare i ett nötskal det!

För övrigt har jag spenderat några timmar på jobbet idag. Det var jobbigt. För jag har ont i armarna. Som jag kanske nämnde? Sedan åkte jag förbi hos farmor och farfar, fick lite kaffe och en smörgås. Pratade lite. Och så har jag hunnit med att packa lite. I morgon ska jag hämta nyckel i Linköping, och passa på att ta med mig ett gäng kartonger. Sedan blir jag kvar där, eftersom jag börjar 8:15 på måndag morgon. Men så fort dagen är slut på måndag sticker jag hemåt igen. Ska hämta mobilen i Norrpan bara, sedan hem. Till prinsarna. Till mer flyttkaos. Det är en del kvar att packa, men jag hinner. Det är lugnt!

Nehej, nu ska jag krypa mellan lakanen, tror jag. Tröttman börjar ta över.


Dagens låt; Kelly Clarkson - Sober

Fridens liljor.

I should know, who I am by now...

Jag hade lyckats förtränga hur det känns att bo i kartonger. Och nog känns det lite konstigt att ett helt liv får plats i några lådor. Det är med både lycka och sorgsenhet jag virar in porslinet i papper, får trycksvärta på händerna, och skriver ömtåligt på kartongerna. Det ska bli skönt att äntligen befinna mig på plats, att slippa den här pendlingen, för det är jäkligt drygt. Men samtidigt är det så mycket här hemma som jag kommer att sakna. 3 år. Det är bara 3 år. Jag är så fruktansvärt tacksam för alla vänner som finns där, som stöttar, som hjälper. Det kommer bli tomt. Jag är så van vid att nästintill aldrig vara ensam. Alltid hos vänner, eller ha vänner här. 10 mil är inte så långt, men ibland kan det kännas som ett oövervinligt avstånd.

Första delen av HEL1 tentan är klar. I morgon ska jag läsa på om hälsoteorier, etiska teorier, lagar osv. Jag ska läsa till ögonen blöder. Jag ska läsa tills jag har full koll på Antonovsky, Boorse och Nordenfelt. Jag ska lära mig allt om dygdetik, konsekvensetik och pliktetik. Och jag ska studera SOL och HSL. Jag ska läsa om lärandeteorier, och jag ska läsa om motivationstekniker. Och jag ska lära mig allt utantill. Jag ska kunna rabbla det som ett rinnande vatten. Basta.

Så med det i tankarna smyger jag ner mellan lakanen.


Dagens låt; Joshua Radin - Winter


Fridens liljor

I just wanna live, don't really care about the things that they say!

Ett lyckorus idag. Inte av någon uppenbar anledning, kanske beror det på de 4 koppar kaffe jag redan hunnit hälla i mig, eller för att Good Charlotte förgyllde min bilresa till Norrköping, eller för att jag faktiskt lever min dröm. Eller för att jag har världens bästaste vänner. Eller kanske en mix av de fyra. Hursomhaver så skiter jag i vilket, för det är en jäkligt najs känsla.

Så just nu sitter jag i Norrköping och väntar på att klockan ska gå, så det blir dags att börja vår basgruppsträff. Sedan blir det färd mot Forssjö för att hämta upp Hilma på förskolan, och så får vi se vad vi hittar på för skoj på eftermiddagen. Ska kika in hos optikern också för att lämna in bågarna jag lånade med mig hem i lördags. Jag lade upp bilder på alla bågar även på facebook, och folk var rörande överrens om att jag bör välja nr. 2. Så det blir det nog. Klart att folk tycker jag ska köpa de dyraste... Men det är smällar man får ta. Det kostar att ligga på topp, så att säga.

Nej, nu ska jag avrunda, kolla mejlen, och invänta mina basgruppskamrater.

Men lite bilder först. Bara för att jag är kär i de här 2 små prinsarna, och för att jag aldrig kommer sluta älska dem, ens när mitt hjärta slutat slå. För att de kan muntra upp mig, även de gråaste av dagar, och för att det räcker med att sitta och titta på dem för att överväldigas av en känsla av kärlek.


Älskade, älskade små.
Dagens låt; Good Charlotte - I just wanna live


Fridens liljor

Lööööördag.

Jag har varit skitdålig på att uppdatera bloggen så senaste, I know. Det har varit lite mycket den här veckan, med programspecifika dagar och en massa jidder. Så vi kör en snabbgenomgång.

Måndag; Var det föreläsningsdags i Linköping. En relativt kort dag, som jag har för mig avslutades ute i Forssjö med en del pillande på Prins Colin. Så nu har han ett fungerande handtag på förarsidan, fungerande högtalare och fungerande lysen överallt.

Tisdag; Första programspecifika dagen, jag var placerad på ortopeden i Linköping, så jag hade en eftermiddag fältstudie där. En namnskylt fick jag innan av skolan, där det helt enkelt står "Lina Gustafsson sjukgymnaststudent" Den ska jag dras med i 3 år. Hur fasen ska jag lyckas hålla reda på den?

Onsdag; Programspecifik dag nummer två. Vi började med att sitta i basgrupperna och prata om våra olika fältstudier en stund. Resten av dagen var sedan helskön med massa samarbetsövningar och skratt. En långdag i Linköping, men ack så skoj.

Torsdag; Tillbaka till Norrköpingsbasgruppen för att påbörja ett nytt scenario och då också få öva lite inför examinationen. Sedan hem till stan för att tvätta prins Colin, och skriva färdigt min etikuppgift "etik och yrkesroll"
Sedan var det sovdags.

Fredag; Etikseminarium i Norrköping, vilket gick över förväntan, och många intressanta diskussioner blev det! Sedan bar det ut till Forssjö, och efter det var det dags att ta sig in till stan för att besikta lille prins Colin. Hämtade upp Veronica, och så körde vi till besiktningen. Väl där skulle jag anmäla att jag var där, men fick då upp "tyvärr finns det ingen tid för dig idag" på skärmen. Kliade mig i huvudet en stund, sedan ringde jag upp Staffan för att fråga hur det kom sig. Han kikade på datorn och insåg ganska snabbt att det är nästa fredag prinsen ska besiktas. Vilken ordning det är jämt.
Kvällen spenderades i alla fall ute i Forssjö, med trevligt sällskap och god mat.

Idag; Har jag varit hos optikern. För att få reda på att jo, visst har synen blivit sämre, på båda ögonen, så visst behöver jag nya glasögon. Och jag fick reda på något jag tycker är mycket märkligt. För skulle jag ta körkort idag skulle det stå som krav på det att jag måste ha glasögon när jag kör. Men eftersom jag redan har tagit körkort kommer det inte att stå det, ens när jag får nytt om en sisådär 4 år. Märkligt det där, att man antas ha lika bra syn hela livet, som när man var 16. (Jo, för det var då jag gjorde synundersökningen för att få övningsköra).
Men i alla fall. Veronica var snäll och följde med som smakråd, så jag fick med mig 3 bågar hem för att testa i lugn och ro. Men det är skitsvårt det här. Har varit ute i Forssjö, Tiina tyckte ett par och Staffan ett annat. Så var jag hemma hos farmor och farfar, och de tyckte det 3:e paret var snyggast. Inte lätt, som sagt.

Så nu tänker jag lägga upp bilder här, vad tycker ni? Vilka bågar ska jag välja?Jag är mycket tacksam för åsikter!

Nu ska jag diska och styra upp mitt hem!

Fridens liljor!